WORKSHOP GROEIMINDSET VERGROTEN 

Vraag jij je wel eens af waarom sommige van jouw collega's zo succesvol zijn? En dat terwijl jij het idee hebt dat ze toch echt niet beter, slimmer, talentvoller dan anderen zijn?

Dat verschil heeft ten eerste voor een groot deel te maken met je mindset: daarbij gaat het erom of je durft te geloven dat je iets kan leren en dus ook of je ervan overtuigd bent dat je je die vaardigheden en skills eigen kunt maken die nodig zijn om door te groeien. Hiervoor is het van belang dat je je realiseert dat jouw mindset van invloed is op óf en hóe je iets leert.

Je mindset is jouw set van overtuigingen over jezelf. En wat hier dan telt is: geloof jij dat je nu eenmaal bent zoals je bent als het gaat om jouw kwaliteiten zoals je intelligentie, talenten en persoonlijkheid? Of geloof je dat je, met de nodige inspanning je kwaliteiten kunt ontwikkelen? Kortom: heb je een Groeimindset, of heb je juist eerder een Fixed Mindset?

Eigenlijk is een growth mindset iemands optimisme over zijn of haar groei- en ontwikkelmogelijkheden:  met een growth mindset gaan mensen ervan uit dat ze aan hun vermogens, vaardigheden, talenten en kwaliteiten kunnen werken en ze positief kunnen ontwikkelen. Deze overtuiging helpt hen meestal ook om veerkrachtig te zijn bij tegenslag en onzekere situaties en helpt hen om goed om constructieve feedback aan te grijpen om zichzelf te optimaliseren. Ze gaan vaker met vertrouwen en optimisme nieuwe uitdagingen aan. De tegenhanger van een ‘growth mindset’ is een ‘fixed mindset’. Met een fixed mindset geloof je dat alles in jouw vaardigheden, kunnen en kwaliteiten al behoorlijk vast (‘fixed’) staat, en geloof je er niet in dat je veel aan je vermogen kunt ontwikkelen. Pessimistisch over je eigen ontwikkelmogelijkheden dus….. Je begrijpt: een fixed mindset belemmert iemand in z'n groei. En een growth mindset doet juist het tegenovergestelde!

Want een groeimindset kan je helpen vaardigheden onder de knie te krijgen, die je eigenlijk voor onmogelijk zou houden (als je dus een fixed mindset hebt….).

Zoals Henry Ford het al zei:

“Whether you think you can, or you think you can’t: you are right!”

Meer weten?
In deze workshop nemen we deelnemers mee in het gedachtengoed van de beroemde Stanford University professor Carol Dweck over de beide mindsets. En dan  focussen we natuurlijk met name op hoe je je groeimindset, je growth mindset kunt versterken. Want die groeimindset: dat is de basis van je ontwikkel- en groeipotentieel. In deze workshop kijken we met deelnemers naar:
 
  • O.b.v. eigen cases: Waarin wil je groeien en welke mindset (fixed of growth) heb jij daarover?
  • De concepten van growth- en fixed mindset
  • Voordelen van fouten
  • Op welke vlakken heb je wel of juist geen growth of fixed mindset? Wat kun je daarvan leren?
  • Naar de groei- en ontwikkelprincipes van ons brein en hoe we deze kunnen inzetten in het voordeel van groei en ontwikkelvermogen
  • De functie van taal en ‘selftalk’ in het versterken of frustreren van een groeimindset
  • Optimisers (Tips & tricks) om je groei mindset te versterken
Deze workshop duurt 1 dag, is zowel offline als online beschikbaar en kan ook in een maatwerkconstructie worden geleverd. We vullen dan de workshop aan met de voor jullie organisatie relevante thema’s.
Neem contact op