Teams en duikgedrag

Er waren eens....

Er waren eens drie mensen: IedereenIemand en Niemand. Op een dag moest er een belangrijke opdracht worden vervuld. Iedereen dacht dat Iemand die taak wel op zich zou nemen. Hoewel Iedereen de opdracht kon vervullen, deed Niemand het. Daarom werd Iedereen boos op Iemand. Het was zíjn taak, maar nu had Niemand die uitgevoerd! Iedereen dacht dat Iemand de opdracht best wel had kunnen doen, maar Niemand had zich gerealiseerd dat Iedereen het juist ook best zelf had kunnen oppakken. Aan het einde beschuldigde Iedereen Iemand omdat Niemand deed wat Iedereen best zelf had kunnen doen.

Tsja…………Gevalletje van ontbrekend eigenaarschap...en duiken maar...

Dit komt dus heel vaak voor in teams…..Het helpt dan als Iedereen zich realiseert dat Iedereen zelf verantwoordelijkheid heeft….. om minimaal af te stemmen of iets ergens goed belegd is en om maximaal gewoon zelf het initiatief te nemen.

En dan…… daarbij is hartstikke hard nodig dat er helderheid is: over verwachtingen en over welke rollen er binnen het team zijn, waar jullie voor gaan en waar jullie voor staan. En over wie welke bijdrage daarin levert en hoe je daarbij kunt ondersteunen. Want als niet Iedereen dat helder heeft, wordt uiteindelijk altijd Iemand wel kwaad omdat Niemand de juiste dingen doet waar Iedereen blij van zou worden.

Ook niet onbelangrijk: durven jullie elkaar dan ook aan te spreken? Constructief? Omdat je weet wat het onderscheid is tussen het teambelang centraal stellen of gewoon je irritatie spuien? Dus geen feedback om het afbreken, maar feedback om het opbouwen (zie hier mijn mening over feedback)!

En het helpt ook als Iedereen weet wat zijn sterkste kanten zijn zodat Iemand altijd de juiste rol en taak kan oppakken. En dan is het helemaal niet erg meer dat Niemand ontevreden is.

Bezig met de teamsamenwerking een boost te geven? Of om de transitie in te zetten naar (een sterkere mate van) zelfsturing? Of weet je gewoon dat je van ‘Good’ naar ‘Great’ kunt met je team? Van optimistisch naar opteamaal kunt met je team?

Doe hier de quick scan om te kijken hoe het met jullie helderheid in het team staat!

Wordt OpTEAMistisch over opTEAMaal teamwork!

—————————-

SHARING = CARING: Weet jij nog andere mensen, teams en organisaties die je blij kan maken met een vleug optimisme of opTeamisme in het werk? Fijn als je dan dit artikel wilt delen!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.