10 redenen waarom een heldere teamfocus belangrijk is

#focus #teamwork #werkgeluk Jul 03, 2020

Ooit gehoord van de uitdrukking: ‘where the attention goes, the energy flows?’ dat is waar het hebben van de juiste focus over gaat. Een yoga expert schreef ooit: “Het fixeren van je blik…concentreert niet enkel je geest, maar koppelt daarmee tegelijkertijd onze energie daaraan.” Onze focus is het punt, het doel, de richting, de ambitie, waar we het grootste deel van onze aandacht, tijd, energie en dus onze inspanningen op richten, als individu, of als team.

10 redenen op een rij waarom heldere focus niet alleen effectiviteit, maar ook welzijn een boost geeft:

1. Een heldere focus geeft houvast.

Een heldere focus dient als meetlat van de richting waarin bewogen wordt, de waarde die geleverd moet worden en de doelen die gerealiseerd gaan worden. Zo wordt het mogelijk om jezelf, anderen en leiderschap aan te spreken op wat gedaan wordt en wat gedaan moet worden. Zo wordt het ook mogelijk om écht constructieve feedback te geven i.p.v. met losse flodders ongenoegen te uiten als de dingen anders lopen dan bedoeld.. Oók als er door een crisis opeens allerlei veranderingen doorgevoerd moeten worden.

2. Eigenaarschap wordt mogelijk

Vanuit een echt heldere focus kunnen medewerkers en teams hun eigen koers bepalen, én hun eigen bijdrage aan de organisatie- of teamfocus. Hun ‘Focus op de teamfocus’ zogezegd.  Eigenaarschap, een vaak gehoorde wens, wordt zo eindelijk ook echt mogelijk: want pas als een teamlid weet wat zijn of haar bijdrage is aan het geheel, kan hij of zij zich daarvan echt eigenaar voelen.

3. Er wordt meer resultaat mogelijk

Organisaties en teams echt heldere focus maken met elkaar meer mogelijk. Door echt aan dezelfde focus te werken en elkaar daarbij te ondersteunen en te versterken, versterken hun inspanningen elkaar omdat in dezelfde richting wordt gewerkt.

4. Minder MIST

En dat is vaak keihard nodig omdat teamleden elkaar vaker wel, dan niet, onbedoeld en onbewust tegen werken…Een kristalheldere focus voorkomt heel erg veel MIST: vertroebelende, onnodige afstemming en misverstanden. Zorg bij de start van een traject voor eenduidigheid over welk(e) punt(en) op de horizon bereikt moet(en) worden. Wel zo handig dat niet al die goedbedoelde energie alle kanten op stuitert toch….?

5. Successen vieren

Niet alleen fijn, maar ook nog eens heel erg belangrijk: Successen vieren wordt mogelijk als je weet welke acties écht bijdragen aan die heldere focus en klip en klare doelstellingen. En het vieren van die successen draagt weer bij aan voldoening, motivatie en optimisme van medewerkers en teams. Waardoor weer meer nog mogelijk wordt……

6. Focus, maakt......echt focussen mogelijk.....

Een heldere focus verbetert concentratie en voorkomt daarmee afleiding. Helpt te bepalen welke zaken op dit moment het allerbelangrijkst zijn om te kunnen groeien én maakt het mogelijk deze ook te prioriteren. Zo kunnen de medewerkers en teams in de ‘whirlwind’ van corporate life de juiste prioriteiten stellen en beslissen wat Urgent én Belangrijk is in plaats van alleen maar Urgent.

 

7. Heldere focus verlaagt chronische stress

Heldere focus draagt bij aan evenwichtigheid en verlaagt stress. Een heldere focus geeft ons brein namelijk rust. Wist je dat ons brein dat heldere beeld ook echt nodig heeft? Om stress te verlagen of laag te houden? Er is namelijk een sterke relatie tussen ons brein en onze ogen. Bijvoorbeeld, onze ogen ‘vastzetten’/focussen, zendt signalen naar ons parasympathisch systeem dat alles okay is. Het resultaat is dat we ons kalm voelen. Als we onze ogen daarentegen onrustig heen en weer bewegen, geven we ons brein signalen dat onze situatie juist niet goed is. Dan voelen we ons zenuwachtig en gestrest.

Zo helpt ook een mentaal beeld, een goede visualisatie ons om ons te helpen een kalme geest te krijgen. Om onze gedachten te focussen op een duidelijk beeld en het juiste pad daarnaartoe. En dat is fijn. Want gek genoeg: zonder focus vechten in ons brein te veel verschillende beelden continu om de aandacht. En dan ervaart ons parasympathisch systeem hetzelfde als wanneer we onze ogen ook echt te veel heen en weer laten wieberen. Namelijk stress…

8. Focus als aandachtsfilter 

Eén van de belangrijkste lessen uit de psychologie is dat we voortdurend onze aandacht filteren. We hebben zelfs een systeempje in ons brein, onze RAS, (Reticular Activating System) die als een soort intern navigatiesysteem werkt. Dat gebeurt sowieso! Dus kies bewust hoe jij je innerlijke navigatie instelt in plaats van dat jij jezelf het ‘heen en weer’ bezorgt.

Want… Het slechte nieuws is dat ons brein maar 40 bits informatie tot zich kan nemen van de plusminus 1 miljoen bits die elke seconde op ons afkomen.

Het goede nieuws is dan weer wel, dat we, door ons te focussen en ook door ons levendig voor te stellen waar we naar toe willen en hoe dat dan zal zijn, we onze informatie-filter zo behoorlijk scherp afstellen. We kiezen dan dus min of meer waar we onze aandacht op richten. En omdat ons brein toch sowieso al wel aan het filteren is, kun je maar beter bewust kiezen waar je op wilt focussen. En al helemaal als je met een heel team (en dus meerdere breinen bent) bent.  Ons brein heeft het nodig , dus laten we het die focus gunnen.

9. Met focus ontstaat meer lef

‘Blur’ en mist zorgen voor voorzichtigheid óf juist voor te veel ongeleide actie. Schieten met hagel door het team. Belangrijke kansen gaan zo verloren. Een heldere focus op doelen en daarbij behorende waarden en gedragingen, maakt het namelijk mogelijk om met elkaar de inspirerende voorbeelden te delen. Gebruik daarbij storytelling over welk doen en denken gewenst is en wat goed werkt haar kracht te laten bewijzen. Natuurlijk over die dingen die je met het team wilt realiseren en creëren, over die dingen die jullie belangrijk vinden. Helderheid maakt concretisering mogelijk.

10. Heldere focus is aantrekkelijk

Last but not least: krachtige helderheid over waar je als organisatie of als team voor staat, voor gaat en waarom je bestaat heeft een enorme aantrekkingskracht op cliënten. Met een heldere ‘Why’ ontstaat een magnetische werking op die cliënten die zich aangesproken voelen op jullie ‘helder gepositioneerde en doorleefde waarde. 

Kortom, focus!

 

Focus en helderheid is een belangrijk aspect van veerkracht en optimisme in teams. En dat is essentieel in tijden van onzekerheid. Maar wel een uitdaging als het zo spannend wordt als in deze crisistijd.

Meer weten over het versterken van je team met optimisme en veerkracht?

Kijk hier alvast voor een speciale aanbieding voor het versterken van optimisme van je teamleden tijdens onzekere tijden.

 Of neem contact met ons op door hier een mail te sturen.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.