Thuiswerk: de impact van belly-to-belly naar face-to-face

 

Ondanks dat een echte ‘face-to-face/belly-to-belly’ workshop echt altijd mijn voorkeur zal blijven hebben, heb ik inmiddels ook ervaring mogen opdoen met het houden van online workshops. En dat blijkt een heel goed ‘second best’, maar voor nu wel 'optimaal', alternatief te zijn voor deze omstandigheden! Zéker als die workshop gaat over juist die onderwerpen die nu onder druk staan, of juist extra van ons gevraagd worden. De workshop Energy & Wellbeing die ik deze week voor Heineken mocht doen, werd dan ook nu heel positief beoordeeld. Omdat écht met elkaar in gesprek gaan over de zaken die onze productiviteit, samenwerking, energie en welzijn op dit moment onder druk zetten ook weer ruimte biedt voor die broodnodige verbinding, begrip en collegiale motivatie die we zo hard nodig hebben.

Werkstress en werkdruk groeit

Vanochtend kwam daar dan ook nog eens het bericht bij op NOS.nl over het feit dat de werkstress en spanning onder thuiswerkers oploopt. Een dergelijke workshop lijkt misschien een luxe, maar aandacht besteden aan wel en wee van medewerkers is op dit moment eerder een no-brainer. Als leidinggevende gaat het er nu op aan komen of je ook oog hebt voor dat wat je medewerkers bezig houdt en wat wellicht niet eens enkel werkgerelateerd is. Of je nu werkt in een branche waar mensen noodgedwongen in de parkeerstand staan of dat je nu werkt en leidinggeeft juist in een branche waar enorm gebuffeld moet worden. De wereld ziet er voor 95% van de werknemers anders uit, en dat komt deels door het werk, maar ook, heel vaak door de social distancing. Of het nu gaat om risico's op burn out of bore out,  of om welke factoren van welzijn dan ook, Zorg dat je van elkaar weet waar iedereen mee worstelt. En help elkaar. 

Let daarbij op de volgende zaken en bespreek deze:

  1. Als iemand zorgen, stress of angsten uit: reageer niet meteen, maar erken, herken en onderken wat er speelt. Laat begrip zien, OOK als jij een heel andere ervaring hebt. We reageren allemaal anders onder stress!
  2. Bespreek, onderzoek met elkaar wat de belangrijkste energy drains zijn, wat de directe aanleidingen zijn die voor stress zorgen. Kijk ook of je bijvoorbeeld kunt helpen om aandacht te verplaatsen.
  3. Help je medewerkers, teamgenoten en ook je huisgenoten (want dat is je nr.1 team op het moment) met het zelf reguleren van je emoties. Dat is een vaardigheid waar je altijd, ook 'Post-Corona' heel veel aan gaat hebben. Bedenk bijvoorbeeld wat een kleine persoonlijke interventie kan zijn als je voelt dat je innerlijke spanning stijgt (onderzoek bijv. welke gedachte je juist nerveus maakt en hoe je deze kunt vervangen). Kijk naar welke activiteit (anders dan alcohol drinken, ruziemaken, alle paaseitjes in huis opeten ;-) ) je helpen te ontspannen. Zorg dat je deze periode, waarvan we niet weten hoe lang ie gaat duren, niet alleen op wilskracht hoeft uit te zitten (want wilskracht is als een spier die ook behoorlijk kan gaan krampen!), maar ontwikkel persoonlijke zelfregulatie. Kijk hier voor het essentiële verschil tussen zelfcontrole en zelfregulatie.

 

Een goede relatie met collega's vormt een vangnet voor stress en onzekerheid

Hoe belangrijk het is om ook tussen collega's de ruimte te creëren om te praten over wat ze, bezig houdt (anders dan alleen de inhoud van het werk), wordt ook door evidence based research (‘Pre-Corona’ onderzoek) al aangetoond: Uit onderzoek bij o.a.Virgin bleek dat 2/3 van medewerkers aangeeft dat het hebben van goede relaties met collega’s ze helpt om beter om te gaan met stress en onzekerheden op het werk en door het werk. Kortom: help die connectie, of juist nu, levend te houden!

Dus, ondanks dat het wellicht ‘secondbest’ is en misschien niet ideaal, maar wel optimaal is onder deze omstandigheden (zie mijn 'taalles' voor crisis), overweeg absoluut eens om met je medewerkers of je team echt tijd in te ruimen voor wat ze bezighoudt op het vlak van, energie, welzijn, werkdruk, angsten, mindset, mogelijkheden, verbinding, betekenis hebben, teamwork. En merk dan dat alleen al het gesprek hierover zorgt voor verbinding, herkenning, erkenning, betere relaties en dus meer ruimte biedt voor beter, fijner en met meer lucht werken en samenwerken.

Focus op relatie, houding en verhouding

We hebben (ook normaalgesproken!) zeker nu vaak de neiging om als het om werk gaat, ons te focussen op taken en inhoud. Hoe krijg ik de nieuwe manier van werken van de grond?  Wat kunnen we nu wel doen? Hoe zorgen we dat 'de winkel open blijft'? En dat is natuurlijk ook nodig, maar dat is echt ab-so-luut onvoldoende op dit moment.

Dit is geen tijd die ruimte biedt op enkel en alleen maar focussen op inhoud en taak, Die inhoud en taak kunnen alleen maar van de grond (blijven) komen als er juist nu ook oog is voor interactie, energie en emotie!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.